Hoe maak je een peuter weerbaar?
calendar
zondag, 12 juni 2016
by elise haarman

Je kind voor dag en dauw naar de crèche brengen zal voor niemand een louter ontspannende bezigheid zijn, maar afgelopen week bereikten Jelte en ik ons dieptepunt. Jelte had amper een stap binnen gezet of een leeftijdsgenoot, een halve kop kleiner maar dubbel zo gespierd, kwam al op hem afgestormd. Voor ik het ventje tegen kon houden was Jelte al gevloerd. Gelukkig belandde zijn hoofd net naast de deurpost.

Hevig geschrokken zocht Jelte troost bij mij. Ik -in alle staten- richtte mij tot de leidster. Gebeurt dit vaker? Is het hier eigenlijk wel veilig voor hem? En even later onderweg naar mijn werk vroeg ik me af: Waarom duwt mijn kind niet terug?

Wel, Jelte is de Moeder Theresa van de crèche. Alle baby’s worden door hem overladen met kusjes en knuffels. Speelgoed delen is nog nooit een issue geweest. Hij deelt liever speelgoed uit dan dat hij het afpakt, hetzelfde geldt voor eten. Moet er een kindje huilen, dan komt Jelte troosten. Of proosten, zoals hij zelf zegt.

Heel fijn natuurlijk om te zien dat hij zo sociaal is. Maar toch. Als je ziet dat hij zich speelgoed laat afpakken en andere kinderen voortdurend voor laat gaan op de glijbaan, begint er toch iets te jeuken. Laat staan als mijn weerloze schatje hardhandig tegen de grond wordt gewerkt. Op zo’n moment zou je instinctief willen dat je kind terugslaat. Daarom pakte ik zijn belager zelf (iets te) stevig bij de arm.

Hoe maak je je peuter weerbaar? Daar dacht ik de volgende dagen veel over na. Tot ik mij ineens realiseerde wat voor een idiote gedachte dit eigenlijk is. Ten eerste zit weerbaarheid en zelfvertrouwen voor een deel in de aanleg. Het is natuurlijk een valkuil om te denken dat alles te kneden is. Ten tweede is Jelte pas net twee jaar oud. Hij hoéft nog helemaal niet weerbaar te zijn: op deze leeftijd is het juist belangrijk dat je met open vizier en vol vertrouwen en nieuwsgierigheid je omgeving tegemoet treedt. Grote mensen zijn in de buurt om je te behoeden voor diepe afgronden en kwade bedoelingen.

Ik zou me eigenlijk pas zorgen moeten maken als Jelte de aanval verwacht had. Jammer dat ik net te laat was, maar aan de andere kant: Jelte is weer een ervaring rijker. Langzaam maakt zijn kinderlijke onbevangenheid plaats voor een gezonde portie wantrouwen. Welkom in de echte wereld, knul.

 

Terug naar overzicht...